Verandering

Verandering

De angst om het anders te doen

Toen ik in 2007 in een burn-out raakte was de oorzaak: de angst om het anders te gaan doen. In 2006 waren wij verhuisd, ik had een nieuwe baan en onze vierde was op komst. Dit was ik altijd van mijzelf verwachtte: ik ben een optimist, creatief,  een doorzetter, een strijder en vooral onverslaanbaar. De omstandigheden waren echter zo dat deze strategieën niet werkten. De verhuizing en het wennen aan een nieuwe plek had zijn Tax gevraagd. Op mijn werk stond ik alleen en kreeg ik niet de back up die ik nodig had. De zwangerschappen van mijn andere kinderen hadden mij altijd veel energie gekost, maar dit was nummer vier! Mijn lichaam had al lang de signalen gegeven dat het anders moest, maar ik wist niet hoe. De angst om het anders te gaan doen was zo groot, dat er een hele diepe uitputting volgde die mij tot één ding dwong: het anders te gaan doen.

Falen

Door uitputting te worden gedwongen het anders te gaan doen en denken en voelen, voelde als een groot falen. Ik was altijd de baas geweest en had met veel wilskracht veel bereikt. Als ik eerlijk ben stond dat wat ik wilde altijd centraal. Wat ik erbij voelde, stond meer op de achtergrond. Rationeel waren de eisen die ik aan mijzelf stelde torenhoog. De eisen en mijn wil vormden samen een superteam om zoveel mogelijk te realiseren. Totdat mijn lichaam niet meer mee kon spelen in deze topsport.

Signalen wel voelen, niet volgen

Voorafgaand aan de lichamelijke uitputting waren er al eerder signalen vanuit mijn emoties: frustratie omdat het werk niet loopt, teleurstelling omdat ik niet meteen gewend bent aan de nieuwe plek en uiteindelijk een grote zorg: hoe kan ik dit allemaal volhouden?

Voorkomen is beter dan genezen

Als ik stil had gestaan bij die gevoelens en deze serieus had genomen, had ik mijn uitputting kunnen voorkomen. Maar ik durfde niet stil te staan bij mijn zwakkere emoties en zette nog hoger in op mijn wil. Daarnaast ontbrak op rationeel niveau iedere vorm van creativiteit om alleen al te kunnen denken aan een andere aanpak.

Hulp

In die tijd had ik best de hulp willen hebben van mijn huidige ik. Ik, die door schade en schande wijzer is geworden. Met name iemand die hier ervaring mee heeft en op tijd de signalen van een naderende uitputting herkend. Iemand die het proces tijdig kan keren zodat je niet zoveel tijd nodig hebt om er weer boven op te komen. Die je kan vertellen dat je emoties een belangrijke bron van informatie zijn, waar je naar moet luisteren. En iemand die wel de creativiteit heeft om met jou naar de mogelijkheden te kijken om bepaalde dingen anders te gaan doen.

Alleen

Ik kwam die hulp pas tegen toen het veel te laat was. Werkgever en ARBO arts herkende de signalen niet en stimuleerde mij om zo snel mogelijk weer naar mijn werk te gaan. Terwijl ik helemaal leeg was en alleen maar kon huilen bij het idee om weer naar mijn werk te moeten gaan. Ook al was het alleen maar om koffie te gaan drinken. Het werd een lange strijd, waar ik helemaal geen energie voor had, maar ik moest deze voeren omdat ik mij geen ontslag kon permitteren. Pas toen ik officieel werd overgedragen aan een re-integratie bureau was ik vrij van die druk en kon het echte herstel pas beginnen.

Herstel

Gelukkig kwam ik in een zeer afwisselend en creatief programma terecht om te herstellen van mijn burn-out. Degene die dit ontwikkeld had, was zelf ervaringsdeskundige. Op alle lagen van de mens: emotioneel, lichamelijk en cognitief werd je gestimuleerd om tot bewustzijn te komen en veranderingen in je leven te integreren. Juist door de creatieve opdrachten voelde ik wat leven in mijzelf resoneren. Dit was heel belangrijk omdat alles zo dof voelt als je zo uitgeput bent.

Schade en schande

Langzaam werd ik wijzer, maar het echt anders doen vond ik nog steeds heel moeilijk. Zowel in mijn gedachtes, als in mijn gevoelens en in mijn doen viel het niet mee om milder te zijn, genoegen te nemen met en vooral niet door te draven.

Voorkomen

Het was voor mij een hele zware periode, die ik mijzelf graag bespaard had. Maar ik had toen niet de kennis en ervaring die ik nu heb en ik had ook niet de mensen om mij heen met de juiste expertise om dit voor te blijven. Inmiddels heb ik zelf de expertise om mensen te helpen bij het voorkomen van een burn-out.

Als jij worstelt met vermoeidheid en je hebt een uiterst pittige wil om kosten wat het kost door te gaan, trap op de rem en vraag hulp. Voorkomen is veel beter dan genezen!

 5 TIPS om burn-out te voorkomen en verandering in gang te zetten

  1. Zit je niet lekker in je vel? Ga bij jezelf te rade wat er onder zit. Want dat is meestal een gevoel.
  2. Neem gevoelens altijd serieus, bagatelliseer ze niet.
  3. Zowel het lichaam als de emoties zijn een belangrijke bron van informatie voor jou, luister er naar.
  4. Vraag op tijd om hulp. Hulp vragen is geen zwakte maar verantwoordelijkheid nemen voor je leven.
  5. En tot slot: diepe verlangens vormen een belangrijke leidraad in ons leven en wijzen vaak in de richting van jouw persoonlijke koers die verbonden is met vitaliteit en flow. Neem de tijd en de ruimte om die serieus te nemen.

 

 Veranderen is moeilijk?

Loop je met klachten rond zoals moeheid, ontevredenheid, ongelukkig, woede, zelfkritiek, tegenslagen? Neem eens contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek voor verandering met impact.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *